Raha ei kasva puissa, varsinkaan opiskelijana. Siksi on mietittävä tarkkaan miten vähät roposensa käyttää. Olen tarkka raha-asioissa, mutta myös huomannut, että liika pihistely on pahaksi. Olen löytänyt omat tapani säästää. Ne ovat varmasti itsestäänselvyyksiä, mutta toimivat muistutuksena, että mukavaa elämää voi viettää ilman lottovoittoakin.
Tee ruoka itse.
- Ravintolaillalliset ovat ajoittain ihania, mutta jos pistäytyy pari kertaa viikossa picnicissä salaatilla tai kiinalaisessa buffetissa, ulkonasyömisen luksus haihtuu ja rahaa palaa. Tee ruokaa kotona, käytä paljon kasviksia ja kauden tuotteita, pakasta.
- Kolmen ruokalajin kynttiläillallisen voi järjestää myös kotona. Omaan keittiöön saa ravintolaeleganssia pyötäliinalla, serveteillä, kauniilla kattauksella ja tietysti niillä kynttilöillä. Tee helppoa ruokaa ja juo kokkailun lomassa lasi viiniä. Tiskit voi jättää seuraavaan päivään.
- Opiskelijaruokalat ja ateriatuki on opiskelijalle luojan lykky: lämpimän aterian, juoman, salaatin ja leivän saa kahdella ja puolella eurolla. (Tämä on hieno etuus kun vertaa esimerkiksi Englantiin, missä yliopistolla vaihtoehtona oli suurimmaksi osin vain roskaruokaa viidellä punnalla tai kolmioleipää kahdella punnalla.)
Kolua kirpputorit.
- Ostin pari viikkoa sitten kirppikseltä ison kassillisen verran hyväkuntoisia ja hyvännäköisiä vaatteita 26 eurolla. Valkoinen t-paita euron, Vero Modan pikkumusta 3€, kevättakki 4€, pitsipaita euron, kaulahuivi euron jne. Ja kaupan päälle tulee vielä löytämisen riemu.
- Vaatteiden lisäksi kirppareilta löytyy aina kivoja sisustusjuttuja, kuten astioita.
- Huuto.nettiä kannattaa selailla. Paras löytöni sieltä on nykyinen sohvamme: se on alunperin Vepsäläiseltä, untuvatäytteinen ja maksoi meille sata euroa.
Kulttuuri ei ole kallista.
- Kirjat ostan aina divarista. Toisaalta miksi edes ostaa kirjoja, kun kirjastopalvelu on niin loistava keksintö. Sanotaan, että "mitään tässä elämässä ei saa ilmaiseksi". No kirjastosta saa! (Okei, ne verot...) Vaikka tili näyttäisi nollaa, kirjastosta voi aina hakea viihdettä tai tietoa.
- Ostan sarjalippuja elokuviin. Ne tulevat kertalippuja halvemmiksi. Silloin tulee myös käytyä helpommin elokuvissa, kun kerta niitä lippuja on jo valmiina.
- Nykyään teatteriliput opiskelija-alennuksella ovat melkein yhtä halpoja kuin viikonlopun leffanäytökset. Myös teattereihin saa sarjalippuja.
Kaikista paras säästövinkki on luultavasti se, että
harkitse ennen kuin ostat. Kun on hankkimassa tavaraa, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä "tarvitsenko tätä todella". Ei kannata ostaa mitään
ihan kivaa. Vie kassalle asti vain sellaista, josta ajattelet: "Tämä on aivan täydellinen! Laitan tämän paidan heti huomenna päälle! / Tämä lamppu sopii loistavasti siihen tyhjään olohuoneen nurkkaan!" Jos jokin tuotteessa mietityttää, se ei ole silloin
se oikea.
On myös muistettava, että elämässä on paljon muutakin kuin raha. Joka pennosta ei kannata laskea pakonomaisesti ja väillä on kiva törsätä itseensä ja muihin.
Rahalla kun ei saa kaikkea.
Kaksi ylintä kuvaa: we♥it