4.7.2011

Opas viinien maailmaan

Hyvä ruoka tarvitsee mielestäni seurakseen viinin. Pidän viineistä, erityisesti punaviinistä, ruokajuomana ja myös seurustelujuomana (poliittisesti korrekti ilmaisu humalajuomiselle).

Tänä kesänä aion oppia paljon lisää viineistä. Tavoitteena ei ole tulla viiniasiantuntijaksi, joka brassailee nippelitiedolla, vaan kehittää makuaistiani ja viinituntemustani. Olisi hienoa, että Alkossa ei tarvitsisi valita pulloa summamutikassa, vaan ymmärtäisi alueen ja rypäleen merkityksen, ja miettisi ruuan kanssa yhteensopivaa juomaa. Olisi myös mukavaa, kun viinin on kaatanut lasiin ja ottanut siemauksen, että osaisi sanoa siitä muuta kuin "ihan hyvää" tai "nam".

Viiniharrastamisen aloittaminen sai hyvän sysäyksen, kun löysin kirjakaupan hyllyltä Stellan Hökfeltin Viinin valintaopas - Näin valitset oikean viinin -opaskirjan. Kirja on kaunis, selkeä ja mikä tärkeintä, yksinkertaisuudessaan nerokas.




Kirjassa korostetaan, että ei ole olemassa hyviä tai huonoja viinejä, vaan omaan makuun sopivia. Kun pitää tietyntyyppisestä viinistä, pitää todennäköisesti muista samantyylisistä viineistä. Hökfelt kertoo viinien maistamisen perusasioista, kuten hapokkuudesta, hedelmäisyydestä ja karvaudesta sekä tammitynnyreiden, ilmaston ja rypälelajikkeiden vaikutuksesta viiniin. Kun lähtökohdat on selvillä, esitellään eri rypäleet ja niiden ominaisuudet sekä viinien alkuperämaita. Lopuksi käydään läpi kattavasti tapoja, miten löytää yhteensopiva viini ruualle ja toisin päin.

Kaiken tämän informaation jälkeen on helppo etsiä hakemistosta oma lempiviini nimen perusteella. Samasta kohtaa löytyy rypälelajike ja alkuperämaa, esimerkiksi Shiraz Chilestä. Kirjasta voi helposti tarkistaa lisää tietoa sekä rypäleestä että Chilestä. Näin viinin analysointi on helppoa. Toisesta hakemistosta löytää maan ja rypäleen avulla vinkkejä muihin samantyylisiin viineihin. Senkun laittaa ehdostusten nimet ostoslistaan ja Alkossa oikean pullon valitseminen käy kätevästi.

Innostuin viineistä ja niiden monipuolisuudesta hirmuisesti! Suunnittelen jo täyttä häkää matkaa Ranskan ja Italian viinitiloille.

Sain myös idean illanistujaisille: Kaikki vieraat tuovat mukanaan valitsemansa viinipullon. Sitten vain maistellaan eri viinejä ja syödään naposteltavia. Jokaisen viinin kohadalla pitää kirjoittaa ylös oma makukokemus, eli vaikka pari adjektiivia, jotka kuvaavat juomaa. Illan päätteeksi käydään läpi miten eri viinejä on kuvattu. Luultavasti aika hauskasti ja erilaisesti. Toiset bailaa läpi yöt, tämä parikymppinen mummosielu suunnittele viininmaistajaisjuhlia...

Ei kommentteja: