9.5.2012

Yrtti-invaasio

IMG_1830
IMG_1836
IMG_1832
IMG_1842

Olin malttamaton, enkä ostanut siemeniä, vaan valmiita taimia. Ikkunalaudalla kasvaa kovaa vauhtia timjamia, sitruunamelissaa, basilikaa ja persiljaa. Tilli kasvatetaan kuitenkin alusta asti siemenistä. Toivottavasti se vielä siitä versoaa.

Tuon vauvabasilikan nuput on suloiset. Noinkin pienistä lehdistä lähtee hyvä tuoksu.

Haluaisin vielä rosmariinia, mutta sen kanssa taidan olla laiska ja ostan valmiin, aikuisen yksilön kaupasta, jonka vain istutan omaan ruukkuunsa.

Uusin myös maustevalikoimani. Tärkeimmät mausteet on nyt kivoissa purkeissa ja siistissä rivissä. Sieltä löytyy kuivaittuina samoja yrttejä kuin ikkunalaudalta.

Nyt pitäisi sitten vain ehtiä kokkailla, jotta yrtit pääsevät olemaan hyödyksi.

Yrttien tuoksuttelun lisäksi olen tuoksutellut viinejä. Olin eilen Alkon Etikettiklubin järjestämällä Viini tutuksi -kurssilla, jossa opin alkeet viinimaailmasta ja viininen maistelusta. Olin paikalla yksin ja ryhmän kuopus, mutta se ei haitannut. Oli mukavin parituntinen pitkään aikaan!

Kurssin teoria oli mielenkiintoista. (Vielä 70-luvulla Ranskassa juotiin viiniä vuodessa 120 litraa per henkilö. Vertailun vuoksi Suomessa juodaan viiniä 10 litraa per henkilö per vuosi.) Elämäni ensimmäinen viinipruuvi oli avartava kokemus: miten nenän avulla voi löytääkin niin suuria eroja eri laseista. Katseltiin, haisteltiin ja maisteltiin kolmea punaviiniä, kolmea valkoviiniä ja yhtä kuohuviiniä. Sylkykuppeja löytyi joka pöydästä, mutta eihän niitä kukaan käyttänyt.

2 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Söpöt mausteet sinulla :) Minä yritin kasvattaa (Ikean...) siemenistä muutamia, mutta vain korianteri lähti kunnolla kasvamaan. Onneksi saa kaupasta taimiakin!

Tuo viinikurssi kuulostaa mielenkiintoiselta! Oliko tyyriskin?

Sini kirjoitti...

Sä sentään yritit siementen kanssa. :) Mäkin katselin Ikeasta valmiita istutus-settejä, mutta taimet on niin helppo vaihtoehto.

Opiskelijalle kurssin hinta oli tuntuva (28€), mutta näin jälkikäteen ajateltuna se oli mielestäni hintansa arvoinen.